Thiemo Wind

Thiemo Wind (1961) beschikt over een jarenlange ervaring als musicoloog en muziekpublicist. Van 1995 tot 2016 was hij muziekredacteur van dagblad De Telegraaf. In 2006 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Jacob van Eyck en de anderen – Nederlands solorepertoire voor blokfluit in de Gouden Eeuw. De Engelstalige handelseditie is verschenen bij de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis en heeft wereldwijd positieve aandacht gekregen.

Gelijktijdig met zijn studie muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht studeerde hij hobo aan het Utrechts Conservatorium en blokfluit aan het Hilversums Conservatorium. Na het behalen van zijn doctoraal was hij onder meer werkzaam als muziekleraar in het middelbaar onderwijs, als blokfluit- en hobodocent, als zakelijk leider van de Amsterdamse Bachsolisten (leden van het Concertgebouworkest) en als musicologisch adviseur van Frans Brüggen en het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Thiemo Wind FOTO: SPRANKELEND FOTOGRAFIE | VERA WIND - VAN DER WERFFAls muziekjournalist  had hij vier keer zitting in de jury van de Edison Klassiek. Daarnaast was hij veelvuldig te gast in de persjury van het Internationaal Kamermuziekconcours in Trapani (Sicilië). Voorts jureerde hij bij het Internationaal Strijkkwartettenconcours van Bordeaux en het Internationaal Vocalistenconcours in ’s-Hertogenbosch. In 2008 kreeg hij van het gezaghebbende Engelse muziektijdschrift Gramophone de eervolle uitnodiging zitting te nemen in een internationaal panel van tien muziekcritici die mochten uitmaken welk symfonieorkest het beste van de wereld is.

Thiemo Wind verleende medewerking aan diverse radio- en televisieprogramma’s van de Nederlandse publieke omroep, Radio Nederland Wereldomroep (RNW), de Noorse radio (NRK), de Bayerische Rundfunk (BR) en de Japanse omroep NHK. Lezingen gaf hij onder meer aan de conservatoria van Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Bremen en Salzburg (Mozarteum). Wetenschappelijke artikelen van zijn hand verschenen in gezaghebbende musicologische tijdschriften. Ook werkte hij mee aan de jongste editie van The New Grove Dictionary of Music and Musicans.